Välkommen till bygdehistoria.n.nu

Email: [email protected]

 

UNIKT LJUDBAND REDIGERAT

1954 spelades detta 1 tim ljudband

in med kända personer från Ödskölt.

Ivan Johanson i Kroken , Siver Norén

Gustav Ström och Frans Ohlsson.

Lars Madsén 1952.

Berättelse om kyrkklockan m.m

 

 Litteratur

  • Bäckeboken
  • Bildskrifter av Rolf Lindh

 

 MIDSOMMARVECKAN 2016

Unikt Amerikabesök när Beverly Halgren Siedow med sin dotter vill besöka de platser hennes farmor bodde och lekte nu 149 år efter hennes födelse

MINA ANDERSDOTTER som utvandrade till Amerika och Minnesota 1892 och sedemera skrev biografin " LIVETS SKOLA".

Vihelm Moberg läste denna och strax därefter skrev han boken Utvandrarna. Mina Andersdotters systers namn var Kristina och här fick han säkert uppslaget till KRISTINA I DUVEMÅLA?

INTRESSE ANMÄLAN UTAN KÖPTVÅNG.

BOKEN TRYCKS I BÄCKEFORS MED LIMINBINDNING  OCH OMSLAG av konstnär LARS LINDQVIST Ödskölt.

DENNA BOK ÄR PÅ 160 SIDOR INKLUSIVE BIOGRAFIN.

De 10 första exemplaren har Beverly Halgren Siedow signerat.

PRISET 200:-

 

NU PÅ FACEBOOK.

Rolf Lindh

 

/welcome.jpg

 

 /omslag.jpg

 

 

 

 

 

Leonard Magnus Uggla

Bruks Patron Leonard MagnusUggla 1722-1794.

Han var född i Dingelvik i Steneby församling och avled 1794 i Kristinehamn 72år gammal. Han studerade i både Uppsala och Göteborg och var således en bildad man och till en början hade ganska väl ställt. Till en början hade han ganska gott om pengar och köpte ena halvan av Billingsfors Bruk av Bruksägare Nils Kock 1754 som tvingades sälja på grund av stora skulder. Leonard Uggla betalade 43.500 riksdaler silvertmynt. Även den andra halvan av bruket för 43,200 riksdaler silvermynt av L.M. Svinhuvud 1758.

 

Om vi beaktar att 1 riksdaler silvermynt hade ett värdet på mitten av 1700-talet på ca 50 öre skulle det betyda att för hela Billingsfors bruk skulle värdet ligga på 43-44.000 kr.

Uggla köpte så även Vättungens säteri av stakeätten 1762 med all mark och skog som senare visades skulle behövas när han anlade Bäckefors bruk.

Med dessa stora utgifter blev för mycket för att driva både Billingsfors och Bäckefors bruk där han hade tänkt hämta den myrmalm som man funnit på botten av" marsjöarna". Men det visade sig att tillgången inte var som man trodde först och kvallitten var inte den bästa då den innehöll mycket sten.

Leonard Magnus Uggla gav aldrig upp i första taget hur besvärligt det än kunde vara. Nej han hade alltid nya idéer och projekt på gång. Han hade tidigare varit politiker och hört att i riksdagen fanns en "prästeståndets änke- och pupillkassa".  Där lånades det ut pengar med förmånliga villkor till dem som tillhörde prästerskapet och det gjorde exempelvis "klockaren i en församling".

Magnus Uggla gjorde då i ordning två rum på Billingsholm och höll små gudtjänster för de anställda på bruket och deras familjer på söndagarna. Han utnämde sig själv till klockare och ledde sången i hans församling.

På så sätt lyckades han få beviljat ett lån och 1761 sökte han att få bygga en riktig kyrka vid Billingsfors. Antalet smeder och arbetare med sina familjer hade ökat och det krävdes större lokaler än de tidigare två rummen på Billingsholm.

Hans ansökan beviljades och byggandet och 1763 stod den kostsamma byggnaden färdig för invigning utan ha kostat det allmänna något understöd.

Invigningen gjordes av Ugglas svåger prosten Söderström i Edsleskog och Leonard Magus Uggla var nu klockare i egen kyrka - men bara vid detta högtidliga tillfället.

Efter detta blev han mera känd som "klockar Uggla"hemma på Billingsfors bruk.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)